Avlastning et gode eller det motsatte ?

#blogg #alzheimer #demens #helse #omsorg #side2 #side3 #nettavisen #blogglisten #bloggno #bloggnorge
 

Det er relativt mange som sier at jeg bør sørge for å ha et avlastnings alternativ, det er ingen grunn til å tvile på at det er rett for man tynes sakte ut når man skal gå 24/7 med et medmenneske som har demens eller en annen hjerneskade. Du må hele tiden søke etter enkleste måte å få ting utført på. Det som var en selvfølge før har blitt til noe som må læres helt på nytt. I og med at du står i det døgnet rundt så er jo også dette et menneske som står deg veldig nær. Mennesket du ser foran deg er totalt forandret til og med stemmen har forandret leie. Det er ingenting du egentlig forbinder med det menneske du engang hadde gode stunder sammen med. Det er kun det ytre som er seg lik.

Avlastning, dette iskalde ordet som jeg egentlig hater betyr for meg at jeg overlater ansvaret for Gullhjertet mitt til noen andre, hun som liker å tilbringe dagen med meg skal ? forevises ?  til et rom og en seng som ikke er hennes. Det kan ikke jeg se for meg nå for jeg satser på at jeg kan hente nye krefter når jeg får nok hvile.

 

Jeg har hatt Gullhjertet mitt på avlastning i 10 dager, det var da helseminister Høie besøkte Eidskog Helsetun så hun har fått hilst på ham. Hun var veldig urolig så da ble det brukt et middel som heter Haldol for å roe henne ned. Jeg kan jo ikke si at det var feil det synes jeg behandlende lege får ha ansvaret for og det er vel ingen grunn til å tvile på den vurderingen. Det var jo en åpen avdeling og da må det jo også gjøres en vurdering av sikkerheten til pasienten.

MEN !!!!

 

Høy dødelighet hos Haldol-brukere

Uavhengig av alder og dose er totaldødeligheten hos psykosepasienter med Haldol som monoterapi fra tre til fire ganger høyere enn for pasienter på andre antipsykotika.

Publisert: 2011-04-07 14.26 Skrevet av: Lisbeth Nilsen

 

Dette er en artikkel jeg har lest.

 

Så har jeg jo også lest en amerikansk avhandling som sier at den typen medisiner kan føre til en forverring hos demente.

Om du har lest det jeg delte på FB i går som Erling Bonde har skrevet om sin kone så forstår du sikkert hvorfor jeg velger bort avlastning. Hun er mitt ansvar og den personen som betyr mest for meg selv om hun har forandret personlighet, elsker har blitt til glad i, jeg kan ikke overlate henne til noe jeg er skeptisk til. Jeg bruker mange timer hver eneste dag for å tilegne meg kunnskap om sykdommen og medisinering. Jeg forstår ikke det fine språket leger og forskere bruker, men jeg har et våkent blikk og jeg vet det er et revehi når det lukter rev. Det handler om penger hele veien og det blir brukt det billigste og det som gir minst jobb. Du kan lese i bøtter og spann om medisinbruken ved norske sykehjem og kritikk for den samme bruken.

Jeg tviler ikke på de som har kunnskap om dette, men jeg må velge etter hjertet ellers blir det ikke avlastning for meg. Jeg har prøvd en gang og jeg har vel aldri hatt så dårlig nattesøvn pga dårlig samvittighet.

 


 

20 kommentarer

Eva

12.08.2017 kl.21:34

Förstår dej .Men du ska orka hela vägen .Men finns det inte personliga assistenter som kan avlasta dej i hemmet ?särskilt nattetid .tror inte Eli vill att du ska slita ut dej helt och hållet .det är jobbigt att lämna över nån man är glad i till nån annan .Men ibland behöver man det styrkekram

suttung

13.08.2017 kl.10:52

Eva: Takk <3 jeg skal orke så lenge som det trengs det vet jeg.

BM

12.08.2017 kl.21:35

Skjønner at avlastning er "siste" utvei, og med et ikke alternativ, og det var vel ikke akkurat det jeg mente, med det jeg skrev hvert fall 🙂 Skjønner så godt at man ikke får slappet av, eller tankene til side ved å "overlate" gullet sitt til noen andre, så gjorde heller ikke jeg/vi, det jeg mente var at jeg håper bare at du får nok kvalitet på din hvile 🌺

suttung

13.08.2017 kl.10:51

BM: Takk for at du sier det <3

frodith

12.08.2017 kl.21:40

Jeg mener at avlastning ikke bør bety at hun skal vekk noe sted. Men at det kommer noen til dere, og hjelper mens du er der. Men at du kunne fått sove litt mer. Men mulig ikke kommunen kan tilby noe sånt. Men sånn burde det være, tilpasses til de som trenger tilbudet :-)

suttung

13.08.2017 kl.10:44

frodith: Det er nok noe i den banen jeg tenker etter hvert, men foreløbig er det som det er.

HeidiElise

12.08.2017 kl.21:48

Det viktigste er at DU gjør det du føler er riktig for deg og henne!

Vi kan si og mene så mye, men du er den som kjenner deg selv, og henne best. Den tiden vil vel dessverre komme da en annen løsning må til, og da vil du nok være mer klar for det.

Uansett er dette en veldig vanskelig og tung situasjon. Mange gode tanker til dere! :)

suttung

13.08.2017 kl.10:43

HeidiElise: Du har så veldig rett, når den tiden kommer så er jeg klar for da har jeg holdt et løfte jeg ga <3

mimremor

12.08.2017 kl.21:52

Kjære Suttung! Du som jeg føler med deg. At du tvinges til å ta et standpunkt på vegne av den kvinnen som har stått deg nær i mange mange år, og som nå ikke kan mestre livet sitt sjøl. Det gjør vondt når man føler at helsevesenet lar pengene styre. Heldigvis finnes det "engler" blant dem også! De daglige behovene hennes kan bli dekket på en human måte. Selvfølgelig ikke som du har gjort det hittil, men dine krefter svekkes snart, hvis du ikke lar deg erstatte med det daglige stellet rundt henne. Gud velsigne dere begge to! Hilsen Mari

suttung

13.08.2017 kl.10:40

mimremor: Tusen takk for at du leser. Jeg skal nok greie å stå i det for det handler jo i bunn og grunn om kjærlighet til et annet menneske. Jeg ga et løfte om at hun skal være hjemme så lenge hun vet det er hennes hjem og det løftet bryter jeg aldri. Kjærlighet koster når den er ekte <3 ;

Burugle

12.08.2017 kl.21:57

Dessverre medisinerer de for å roe ned urolige pasienter. Det igjen gjør at de klarer seg med færre ansatte. Kynisk? Tja..for pårørende kan det kanskje føles sånn. Men alternativet kunne jo være et behov for en pleier pr dement pasient pr vakt, og det koster. Man har også det problemet at enkelte veldig rastløse demente stadig vekk rusler av gårde, og det er litt skummelt. Jeg har selv vært i en situasjon for mange, mange år siden der det nesten daglig dukket opp en dement dame på jobben min, og kort etterpå forsvant hun ut igjen, og jeg ringte fortere enn svint til sykehjemmet i området og varslet. Så kom en pleier i hundre på leit etter damen. De fikk jo ikke låse dørene,- det gjør de neppe nå heller. Man kan jo ikke bure folk inne.

Du gjør en kjempejobb med din kjære, men du må passe på deg selv også. For husk på dette: Knekker du sammen helt utslitt, må hun uansett være på et sykehjem. Derfor så viktig at du passer på deg, for ingen andre gjør det.

Man gir sterke smertestillende til kreftpasienter, og det forkorter livet. Men skal man gjøre som før i tiden og la folk lide i smerter på sykehjem for å holde dem lengst mulig i live? Bestemoren min fikk vanlig Paracet, hele 2 stk faktisk.. ...som om det hjelper når kroppen er full av kreft. Der måtte pårørende kreve noe mer, og da ble det omsider og temmelig motvillig gitt 1 stk Paralgin forte. Morfin skulle hun hatt. Håper det er blitt bedre på sykehjem i dag.

Så..bivirkninger er det på det meste, og man bør nok ikke lese seg supernervøs på det der...da skulle man nok ikke ta medisiner i det hele tatt. :)

suttung

13.08.2017 kl.10:50

Burugle: Jeg forstår jo alt det der, men jeg får henne rolig med en kopp kaffe, en rolig pratestund og 5mg sobril og så går dagen fint.

maiken

12.08.2017 kl.23:06

Jeg er jo en av de som mener at du bør søke rulleringsopphold. Tro meg, det blir en god vane for dere begge. MEN Du skal passe på å ha innsyn i alle medikamenter hun får og Haldol skal du passe på under alle omstendigheter at hun IKKE får. utrolig at de enda bruker det....Det er veldig populært å gi Seoquel som er i samme gaten, og som mange har god nytte av, men Haldol burde ikke funnes i det hele tatt på et sykehjem. Jeg jobber ved en utagerende demens avdeling og jeg vil kjempe med nebb og klør om det blir snakk om Haldol.

suttung

13.08.2017 kl.10:48

maiken: Jeg vet, men er redd hun skal glemme hjemmet sitt på den måten og dette er min måte på å få beholde henne lengst mulig. Hun er jo på en måte grunnmuren i mitt liv og jeg er ikke forberedt på å måtte rive den så lenge heimen er trygg og god for henne. Når den ikke er det lengre så tviler jeg ikke.

Ei_heks

12.08.2017 kl.23:26

På en måte blir det feil uansett hva du velger, så følg hjertet ditt.

Ny sekk med oppmuntring og klemmmmmmer på vei.

suttung

13.08.2017 kl.10:44

<3 Ei_heks:

Victoria Grøtting

13.08.2017 kl.04:13

Følg hjertet ditt! Må være et vanskelig valg der du finner riktig og galt med begge av valgene..

suttung

13.08.2017 kl.10:36

Victoria Grøtting: Det var et got råd og helt i tråd med jeg vil gjøre <3

dvergpinschere i mitt hjerte

13.08.2017 kl.08:54

Det er ikke lett..for som du sier..så får du dårlig samvittighet, og da er jo avlastningen bortkastet..meningen er at du skal samle krefter...så lenge du føler det sånn,så er det nok ikke noe for deg nei.. Men ting kan forandre seg..og noen ganger må man bare..Håper du kan finne din måte å få litt rom..for vi alle trenger vel det innimellom... Lykke til, og ha en god ny dag!

suttung

13.08.2017 kl.10:44

dvergpinschere i mitt hjerte: <3

Skriv en ny kommentar

suttung

suttung

64, Eidskog

Jeg er nokså anonym med få gode egenskaper, men en har jeg, en vilje av stål. Det handler mest om gullhjertet mitt som har fått diagnosen Alzheimer og om hvordan vi takler veien inn i det ukjente. Kjærligheten til min kjære Eli er den jeg blogger om.

Kategorier

Arkiv

hits